Tips voor jouw eerste werkdag op een nieuwe baan

Gepubliceerd op: 31 oktober 2023

Een eerste werkdag op een nieuwe baan is altijd spannend. Je krijgt veel nieuwe informatie, leert meteen veel mensen kennen en wilt meteen ook een goede eerste indruk maken. Onze collega’s delen hun tips.

1. Positieve instelling

Begin de dag met een positieve instelling, zo maak je meteen een goede eerste indruk. Dit is misschien wel de belangrijkste tip want als je positief bent, zal je ook open staan voor nieuwe dingen en durf je ook fouten te maken.

2. Wees goed uitgerust

Ga de dag van tevoren op tijd naar bed. Zo ben je goed uitgerust op je eerste dag. Kies de avond van tevoren alvast je outfit en zorg ervoor dat je de ochtend ontspannen kunt beginnen. Vertrek ook op tijd, zoek van tevoren alvast de route op. Zorg dat je op tijd bent, liefst 10 minuten van tevoren.

3. Bereid je goed voor

Verdiep je in de organisatie en in je functie. Bekijk nog eens de vacaturetekst en bezoek de website. Zorg dat je weet wie de directeur is en wat het bedrijf precies doet. Je kunt ook de LinkedIn-pagina bekijken voor het laatste nieuws over jouw werkgever.

4. Luister en maak aantekeningen

Op een eerste werkdag krijg je veel informatie. Luister goed en observeer goed. Schrijf zeker mee wanneer er iets uitgelegd wordt. Zo kun je later teruglezen als je iets bent vergeten. Bovendien maakt dit een goede indruk.

5. Stel veel vragen

Je hoeft absoluut niet bang te zijn om vragen te stellen. Je wilt zeker zijn dat je alles goed hebt begrepen. En door vragen te stellen, laat je ook zien dat je geïnteresseerd bent en aandachtig luistert.

6. Praat met zoveel mogelijk collega’s

Voer gesprekjes met verschillende collega’s als hier tijd voor is, bijvoorbeeld tijdens de lunch of bij het halen van een kopje koffie. Zo leer je snel veel collega’s kennen en weet je bij wie je terecht kan.

7. Wees open-minded

Op je eerste werkdag komt er altijd veel op je af. Soms ook dingen die je nog niet leuk vindt. Naarmate je meer leert, zal je functie meer vorm krijgen, dus sta open voor alles.

Kort samengevat: begin je eerste werkdag positief! Wees op tijd, wees goed voorbereid, maak aantekeningen en stel vragen. Laat het op je afkomen, blijf positief en open-minded.

‘Deze tips geven we aan elke kandidaat die via Select HR begint,’ vertelt Jo-Anne. ‘Na de eerste of de tweede dag bellen we onze kandidaten om te horen hoe het is gegaan. Zo kregen we onlangs een dame aan de lijn die erg enthousiast was: ‘het is veel leuker dan ik had verwacht, ik heb nieuwe mensen leren kennen en veel informatie gekregen. Ik ben heel blij met m’n nieuwe baan!’ Dat is altijd fijn om te horen.’

Zelf op zoek naar een nieuwe baan? Ontdek onze vacatures op onze website.