Nijpend tekort aan bouwpersoneel: hoe onze consultants het tij keren

Gepubliceerd op: 19 juli 2019
Bedrijven in de bouwsector hebben steeds meer moeite om vakmensen te vinden. Het aantal openstaande vacatures bereikte onlangs een recordhoogte. Ook bij Select Projects merken we dit tekort. Onze consultant Jef Pauwels legt uit hoe hij er toch in slaagt om in deze krappe arbeidsmarkt de juiste mensen te vinden en te behouden.

Er waren in het eerste kwartaal van dit jaar bijna 19.000 openstaande vacatures in de bouwsector, ruim 2500 meer dan een half jaar eerder. “De vraag is de afgelopen jaren erg toegenomen door een enorme stijging in het aantal nieuwbouwprojecten en grote infraprojecten,” zegt Jef Pauwels, consultant bij Select Projects Nederland.

Maar na de economische crisis, die in 2008 losbarstte, kozen veel technici een ander carrièrepad of ze schoolden zich om. Ook de vergrijzing van de bevolking en de focus binnen het onderwijs op verder studeren, beïnvloeden het groeiende tekort in de sector.

“Al deze elementen samen zorgen ervoor dat er momenteel een enorm tekort is aan technisch personeel,” zegt Jef. “Hierbij gaat het niet alleen om hoog opgeleide engineers, maar ook om monteurs, tekenaars, bouwers, elektriciens, ...”

Bijgevolg is het vinden en binden van gekwalificeerd personeel nu de grootste uitdaging voor ondernemers, zei een brancheorganisatie onlangs aan de NOS. “Vanuit Select Projects zijn we ons bewust van deze situatie en de uitdagingen die dit met zich meebrengt,” zegt Jef.

Hoe gaat Select Projects hiermee om?

Om toch de juiste kandidaten te vinden, hanteert Select Projects steeds drie fundamentele regels. In de eerste plaats is snelheid volgens Jef belangrijker dan ooit, zeker in de ‘war for talent’. “Als we interessante kandidaten tegenkomen, denken we onmiddellijk na over de mogelijkheden en gaan we in gesprek.”

Een tweede element waar Select Projects belang aan hecht, is een grondige kennis van de markt. “Je moeten weten waar je het over hebt: wij kennen onze klanten, vacatures en mogelijkheden,” aldus Jef. “Op deze manier gaan we het gesprek gericht aan en weet de kandidaat dat hij te maken heeft met een professionele organisatie.”

De laatste factor waar Jef rekening mee houdt lijkt voor de hand liggend, maar is dat niet altijd door het nijpende tekort aan personeel. “Weet waar je de kandidaten kan vinden. Wij benutten alle verschillende kanalen die we ter beschikking hebben. Daarnaast informeren we ons ook over de doelgroep, waarover ze praten, de evenementen die ze bezoeken, …”

Vinden én binden

Zodra Select Projects de juiste kandidaat gevonden heeft, volgt een nieuwe uitdaging: ze aan je binden en ze behouden. Een persoonlijke benadering op maat van de kandidaat, blijkt hiervoor een fundamentele bouwsteen te zijn.

“Ook hier ligt een erg grote uitdaging voor ons,” zegt Jef. “Een extra moeilijkheid voor Select Projects is het feit dat onze werknemers op projectbasis werken bij de klant. Select Projects is de werkgever, maar is niet elke dag aanwezig op de werkvloer. Toch nemen we de tijd om kandidaten te leren kennen, om mee te denken in de mogelijkheden en hun lange termijn doelen. Zo investeren we in opleidingen en de ontwikkeling van onze medewerkers.”

Bij Select Projects Nederland staan er drie principes centraal. "Doe wat je zegt en zeg wat je doet, behandel elkaar met respect en luister naar elkaar. En neem tenslotte de tijd om te investeren in lange termijn relaties."

Heb je nog vragen? Of vind je niet genoeg kandidaten voor jouw vacatures in de bouw? Jef helpt je graag verder. Contacteer hem via jef.pauwels@select-projects.nl of +31 (0)10 268 71 10