Meerderheid van Nederlandse jongeren verkiest een leven als freelancer

Gepubliceerd op: 11 april 2022

Tien jaar geleden werkte de meerderheid van de Nederlanders in een vast dienstverband. Vandaag de dag is dat echter anders. Medewerkers werken samen onder verschillende contractvormen binnen hetzelfde bedrijf: freelancers of ZZP'ers, detachering, interim of vaste contracten. De mogelijkheden zijn legio. En het wordt ook steeds eenvoudiger om voor een niet-vast contract te kiezen. Uit een recent onderzoek blijkt dat 6 op de 10 jongeren in Nederland kiezen voor freelancewerk.

Generatie Z, die momenteel tussen de 16 en 26 jaar oud is, verkiest een freelancebestaan boven een vast dienstverband. Dat blijkt uit een recent onderzoek. Iets meer dan 25% van hen is van mening dat ze hun talent of passie niet kunnen vervullen binnen de grenzen van een vast contract.

Waarom werken als freelancer?

Gen Z wil nog steeds fulltime aan de slag gaan, maar niet langer voor een baas werken. Wat betreft werken zijn zelfstandigheid en flexibele werkuren (63%) en een fijne werkcultuur (35%) het belangrijkst. Ongeveer 36% denkt om die redenen dat een bestaan als freelancer beter bij hen past.

Een hoger inkomen is voor hen ook een motivatie om te kiezen voor een freelancebestaan. Dit is de voornaamste reden voor één derde van de jongeren die als freelancer aan de slag zijn of dit van plan zijn te doen.

Hoger tarief in tijden van inflatie

De inflatie heeft hier zeker invloed op: 31% vindt zelfstandig ondernemen een slimme manier om extra inkomen te genereren in tijden van inflatie. Vanwege die inflatie kunnen freelancers hun tarief gemakkelijk aanpassen, wat 32% een fijn idee vindt.

Dat jongeren zich zorgen maken over hun financiële situatie, blijkt ook uit de rest van dit onderzoek. De grootste ambitie van Generatie Z is voor 42% van hen financiële vrijheid, gevolgd door het hebben van een eigen onderneming (26%).

Jongeren kiezen dus steeds vaker voor een freelancebestaan. Ben jij op zoek naar een freelancebaan binnen technische sectoren? Neem contact op met Select Projects.

Wil je een loopbaan waarbij je zeker bent van je loon maar toch ook kan afwisselen tussen opdrachten, zoals een freelancer? Kies dan voor project sourcing. Al onze vacatures vind je hier.