15 meest gestelde sollicitatievragen: hoe beantwoord ik ze?

Gepubliceerd op: 1 februari 2023

Wanneer je een sollicitatiegesprek voorbereidt, kan je best eens nadenken over de vragen die je voorgeschoteld zal krijgen. Ook al kan je nooit zeker weten welke onderwerpen er ter sprake zullen komen, zijn er een aantal populaire interviewvragen die je kan verwachten.

1. Vertel iets over jezelf.


Vaak beginnen werkgevers een sollicitatiegesprek met deze vraag om je beter te leren kennen. Ook deze vraag kan je het best voorbereiden. Begin door een overzicht te geven van jouw huidige positie of activiteiten. Geef vervolgens de belangrijkste hoogtepunten uit jouw loopbaan of studies die jou geschikt maken voor de rol.

2. Hoe zou je jezelf beschrijven?


Met deze vraag tast de werkgever af of jouw kwaliteiten overeenkomen met de vaardigheden die volgens hem nodig zijn voor de functie. Geef indien nodig enkele voorbeelden die jouw goede eigenschappen bekrachtigen.

3. Wat maakt jou uniek?


Werkgevers stellen deze vraag vaak om te bepalen in welke mate jij mogelijk meer geschikt bent dan andere kandidaten. Omdat je de andere sollicitanten niet kent, kan het een uitdaging zijn een goed antwoord op deze vraag te verzinnen. Denk daarom eerst goed na over jouw vaardigheden of eigenschappen die onderscheidend kunnen zijn en die het bedrijf goed kan gebruiken. Durf ook hier voorbeelden geven!

4. Waarom wil je hier werken?


Interviewers willen met deze vraag bepalen of je wel of niet de tijd hebt genomen om het bedrijf te leren kennen. Maak je huiswerk en kom meer te weten over de producten, diensten, missie, geschiedenis en cultuur van jouw potentiële werkplek. Vermeld ook de aspecten van het bedrijf die je het meeste aanspreken.

5. Wat spreekt je aan in deze job?


Net als bij de vorige vraag, willen managers zeker weten dat je de inhoud van de functie goed begrijpt. Het geeft je ook de gelegenheid om nog een keer jouw relevante vaardigheden te benadrukken. Voordat je naar het sollicitatiegesprek trekt, kan je dus best de functiebeschrijving grondig lezen en vergelijken met jouw eigen vaardigheden en ervaring.

6. Wat motiveert jou?


Werknemers willen hiermee zeker weten dat jouw motivaties aansluiten bij de rol. Wees zo specifiek mogelijk in jouw antwoord en geef een aantal praktische voorbeelden. Bovendien koppel je hier ook best terug naar de functieomschrijving.

7. Waar ben je het meeste trots op?


Iedereen kan wel een indrukwekkende prestatie verzinnen. Maar focus in plaats daarvan op een paar duidelijke voorbeelden die jouw werkethiek en waarden in de verf zetten.

8. Wat zijn jouw sterkste punten?


Deze vraag geeft je de gelegenheid om te praten over zowel jouw technische vaardigheden als soft skills. Relateer ook hier steeds jouw persoonlijke kwaliteiten en attributen aan de functie waarvoor je solliciteert.

9. Wat zijn jouw grootste zwakheden?


Het is niet eenvoudig om jouw zwakke punten te bespreken in een omgeving waar je een positieve indruk wil achterlaten. Laat echter duidelijk blijken dat het je niet afschrikt om ook over jouw minpunten te praten, iedereen heeft ze. Met een goed antwoord kan je aantonen dat je zelfbewust bent over jouw fouten en voortdurend streeft om beter te worden. Sluit jouw antwoord af met een positieve noot: vertel welke stappen je hebt genomen om te werken aan jouw zwakke punten.

10. Wat zijn jouw ambities?


Met deze vraag peilen werkgevers vaak of je op de lange termijn bij het bedrijf wil blijven. Hiermee testen ze ook jouw vermogen om vooruit te plannen. Uiteraard moeten jouw ambities overeenstemmen met jouw opleiding, ervaring en andere kwaliteiten. Geef ook aan hoe je jezelf verder wilt ontwikkelen om deze ambities te realiseren.

11. Waar zie je jezelf over vijf jaar?


Net als bij de vorige vraag, wil de werkgever hier inzicht krijgen in hoe jij jouw toekomst zelf inschat. Het helpt hen om te begrijpen of het traject van het bedrijf overeenstemt met jouw persoonlijke ontwikkelingsdoelen. In jouw antwoord vermeld je hier best de vaardigheden die je nog wilt ontwikkelen, de soorten rollen waarin je graag zou werken en de doelstellingen die je tegen dan zou willen hebben bereikt.

12. Kun je me vertellen over een moeilijke werksituatie en hoe je deze hebt overwonnen?


Deze vraag wordt vaak gebruikt om jouw probleemoplossend vermogen te beoordelen en te zien hoe goed je presteert onder druk. Denk eraan: verhalen zijn gedenkwaardiger dan feiten en cijfers, dus probeer hier een duidelijk, gedetailleerd verhaal te schetsen.

13. Wat zijn jouw salarisverwachtingen?


Deze vraag kan lastig te beantwoorden zijn. Bereid je voor door op voorhand salarisschalen op te zoeken over lonen die in jouw regio en sector gebruikelijk zijn. Wees tijdens het gesprek ook flexibel en laat nog ruimte om te onderhandelen.

14. Waarom zouden we je aannemen ?


Deze vraag biedt je de mogelijkheid om nog eens uit te leggen waarom jij geschikt ben voor de functie en het bedrijf. Laat uit jouw antwoord blijken dat jij de beste kandidaat bent door jouw ervaring en vaardigheden. Vertel ook waarom jij denkt dat je goed bij de bedrijfscultuur past.

15. Heb je nog vragen?


Sollicitanten hebben de neiging om de nadruk te leggen op de vragen die hen zullen worden gesteld tijdens sollicitatiegesprekken. Maar de vragen die jij aan de werkgever stelt, zijn minstens even belangrijk. Wij geven je een paar voorbeeldvragen:

  • Hoe ziet een typische dag / week eruit in deze functie?
  • Wat was de reden om deze vacature te plaatsen?
  • Waarom besloot u om bij dit bedrijf aan de slag te gaan?
  • Wat zijn de grootste uitdagingen waarmee het bedrijf vandaag wordt geconfronteerd?

Solliciteer je via Select Projects? Weet dan dat we jou samen voorbereiden op je sollicitatiegesprek! Op zoek naar een nieuwe baan? Solliciteer op een van onze vacatures of neem contact op!